понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Докога само бедствията ще ни обединяват

Рейтинг:
0 0
Властите политиканстват, вместо да си вършат работата

Това, което се случи в Североизточна България, е природно бедствие. Сега следва да се направи анализ дали условията, неуредиците, които съществуват, са спомогнали да е по-страшно, отколкото можеше да бъде. Това заяви журналистът Владимир Береану в предаването "Още нещо" по NEWS7.

Заедно с поетесата Маргарита Петкова и Владина Цекова той коментира темата можеше ли да бъде избегнато бедствието във Варна и дали природна стихия или човешка грешка доведоха до трагедията с 11 жертви.

Когато стана наводнението, властите започнаха да политиканстват и да си разменят престрелки. На място трябва се изпратят специалисти, а не политици, които бездействат.

От 10 години партиите у нас преливат от пусто в празно кой е свършил повече работа от другия – никой нищо не е свършил, категоричен беше журналистът. Не искам да обвинявам безпочвено никого, но една година е достатъчен срок да започнеш да правиш нещо срещу беззаконията, което не виждаме при кмета на Варна.

Казват, че той е прекалено млад, за да реагира правилно в такава ситуация, но когато се явяваше на изборите, не беше млад, нали, попита риторично Маргарита Петкова.

От морална гледна точка не сме научили да пазим чисто, да се грижим за околната среда и затова са толкова тежки последствията. В България има закони, просто ние не ги спазваме.

Най-важното е българите да си променят "чипа" в главата, да започнат да мислят по различен начин, което виждам само при младите хора, заяви Владина Цекова.

Няма нужда само бедствията да ни обединяват, цялата тази хаотична помощ не допринася за нищо. Няма нужда от 5000 души в "Аспарухово", които да изравят тинята от къщите, а от две машини, които да отидат и да почистят, допълни Владимир Береану.

Държавата не сме ние, а организация на обществото. Природни бедствия се случват навсякъде, важното е в подобни ситуации да се действа единно, да има организация, заявиха гостите в края на разговора.

Най-четени