понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Докога предразсъдъците ще пречат на донорството

Рейтинг:
0 0

В предаването "Още нещо" продължава темата за донорството. Според изказване на министър Таня Андреева 80% от донорските ситуации у нас през 2013 г. не са оползотворени заради отказ на семействата на пострадали да дарят органите им.

Трансплантацията е висшият пилотаж на медицината – нещо хуманно, което връща живота на хората, заяви Иван Димитров от Български пациентски форум в ефира на NEWS7. Според него най-голям е проблемът при пациентите, които чакат за присаждане на бъбрек. Категоричен е, че държавата всяка година намалява шансовете им за качествено лечение и нормален живот. Докато очакват трансплантация, тези хора се нуждаят от почти ежедневна хемодиализа. Проблемът е, че апаратите, които извършват животоспасяващата процедура, в повече болници са стари и работят на последни обороти. По думите на Димитров държавата трябва спешно да отдели средства, за да бъдат закупени нови апарати за хемодиализа. Старата апаратура влошава качеството на живота на болните и така, дори и да получат шанс за трансплантация, често ситуацията не може да бъде оползотворена, тъй като организмите им не са в добро състояние, за да я понесат.

Според Иван Димитров голям проблем е и неинформираността на обществото по въпроса с донорството. Той подчерта, че в цял свят има кампании, които ограмотяват гражданите, като им обясняват, че често загубата на близък човек може да спаси нечий чужд живот. Димитров призова родните политици да се включат в подобна разяснителна кампания и да дадат личен пример, като декларират, че биха дарили органите си, ако това се налага.

33% от хората на хемодиализа са диабетици, обясни гостът. Отказването на бъбреците е усложнение в много от тези случаи, а то може да бъде избегнато, категоричен беше Димитров. Докато диабетиците са деца, получават по 1100 лентички за контрол на кръвната захар годишно. Щом навършат 18 години обаче, те получават едва по 150. Правителството е гласувало да бъдат отпускани по 300, но и те все още не са достигнали до диабетиците, алармира гостът. Когато контролът на кръвната захар се влоши, уврежданията тръгват по органите, допълни той.

В студиото на "Още нещо" беше и Галина Конарова. От шест години тя ходи на диализа три пъти седмично и прекарва по 3-4 чосо, свързана към апарата. Загубила е зрението си вследствие на диабет, после и бъбреците й отказали. Конарова заяви, че хората в нейното положение се нуждаят от ежедневен контрол, постоянно измерване на кръвната захар, спорт, помощ от семейството, държавата и повече разбиране от обществото.

Най-четени
В момента:
Топ Гиър САЩ
22:05
Еволюцията на огнестрелните оръжия