понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Диви животни "нападнаха" Враца

Рейтинг:
0 0
Издялани в естествен ръст от дърво, мечки, вълци и лисици красят центъра на града
Тагове:

Нашествие на диви животни в центъра на Враца. Става въпрос за проект за естетизация на градската среда, а малки и големи приеха фигурите на дивите животни, издялани в естествен ръст от дърво, като една от забележителностите на града.

Традиционните обитатели на дивата природа у нас се чувстват комфортно в градската среда и постоянно позират като предпочитан декор за снимки на гражданите и гостите на Враца. Този първи естетически пробив за "опитомяване" на  горските обитатели е и нестандартен опит да се запълни липсата на местен зоопарк и да се разнообрази визията в центъра на града.

"Разбрах, че общината има такива проекти в областта на културата, кандидатствах и спечелих и направих няколко животни. Има още едно да се слага, но чакаме по-хубаво време. Целта на проекта е образователна - да  видят мечка на живо в естествена големина и да я докоснат, защото диво животно не можеш лесно да видиш, камо ли да го пипнеш. И виждам, че често се снимат с тях", казва скулпторът Милен Иванчев.

След мечка, лисица и вълк, градската улична менажерия чака още обитатели на дивата природа да дойдат на гости при хората. Любопитно е, че авторът Милен Иванчев е един от първите български скулптори, които работят дървените пластики по американски образец - с моторна резачка, вместо с чук и длето.

При подходяща обработка и поддръжка дървените скулптори устояват десетилетия на атмосферните влияния. Друг е въпросът как ще оцелеят от нощните набези на незнайните бракониери вандали.

Авторът е приятно учуден, че досега няма никакви посегателства, дори със спрей, което показва и възпитателната роля на естетиката и екзотиката. Обаче често има и обратни примери, като слънчевия каменен часовник на площад "Христо Ботев", останал без стрелката, с която отмерва времето...

Най-четени