понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Децата с увреждания не са само диагноза

Рейтинг:
5 1
Гледайте на тях като на хора с потенциал, по-голям отколкото е диагнозата, призовава Капка Панайотова

Децата с увреждания не са само диагноза. Не си позволявайте да се държите с тях като с инвалиди. Гледайте на тях като на хора с потенциал, по-голям от диагнозата им, призова от студиото на "Още нещо" Капка Панайотова от Центъра за независим живот.

Гостуването й беше провокирано от репортаж за болно от церебрална парализа дете, излъчен преди няколко дни в "Още нещо".

Ако родителите се държат с детето си като с инвалид, няма как то да не гледа на себе си като инвалид, няма как обществото да не гледа на него като на инвалид.

Не може животът на един човек да минава в рехабилитация, най-добрата рехабилитация е животът. Да посегнеш и да си вземеш чаша вода за здравите хора е рутинно, но за един човек с увредена мускулатура това е първо, гимнастика за мускулите, и второ, гимнастика за мозъка, обясни тя.

Тези деца не трябва да растат в защитена среда. Никой не се е научил да плува във вана.

Трябва да направим масовите училища защитена среда за всички деца. Държавата не трябва да се грижи, тя трябва да създаде условия тези деца да се развиват и да се грижат сами за себе си, категорична беше Капка Панайотова.

Най-четени
В момента:
00:00
00:25
02:05
Поколение Y
02:30