понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Дарение "до дядо на село" трогна Мизия

Рейтинг:
42 0
Благодетели подариха къща на пострадал при наводненията

Уникално дарение пристигна в Мизия - двутонна модерна къща, адресирана лично до самотноживеещия пенсионер Илия Кочияшки, чийто дом рухна от потопа и той остана без покрив. Дарителите от екологична фондация и частни фирми лансират нова философия за излизане на добрите дела от анонимност, като се придаде човешко лице и точен адрес на даренията в помощ на пострадалите.

Новият дом на бай Илия от квартал "Новото село" в Мизия е малък, но красив като къщичка, излязла направо от приказките. Той бе монтиран точно до мястото, където са били основите на съборената от потопа сграда. Фургонът е изработен по най-съвременни технологии и предлага удобства като ВИП апартамент. На фасадата са написани имената на новодомеца и на неговите щедри дарители.

"Виждате какво е наоколо, къщите на хората в Мизия са унищожени. Има около 120 заявки за жилища, удовлетворени са едва 30. И апелирам всички, които имат възможност да се включат, както ние даряваме тази сглобяема къща. След десетина дни ще съберем пари да подарим още една къща и ще продължаваме така, докато можем", казва дарителят Филип Цанов.

Къщичката на бай Илия предизвика възхищението на всички съседи и радостта им, че бедствието няма да ги раздели и ще продължават да живеят врата до врата. Което подсказва на отговорните фактори в държавата, че вместо да строят фургонни лагери като казарми, трябва да монтират малките къщички в дворовете на пострадалите хора.

Така бай Илия няма да се евакуира, а остава в квартала си, заедно със съседите, градинката и домашните животни. И по този начин, въпреки болката и загубите, има надежда да си върне и нормалния живот.

 

 

Най-четени