понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Да помогнем на Николинка Кадикянова

Рейтинг:
3 0
От 12 години тя е на диализа и единствената й мечта е да живее пълноценно

Днес Николинка Кадикянова навършва 27 години.

"Казвам се Николинка Кадикянова. От 12 години съм на хемодиализа, която не лекува, а само облекчава живота ми. Подложена съм на тази манипулация през ден, без значение дали е делник или празник, дали е зима или лято. Не успях да се порадвам на детството си, но успях да завърша средно образование с връстниците си. Завърших и висше - бакалавър и магистър."

Така започва писмото на Нина до всички нас. Една амбициозна млада дама, която се бори за нормален живот.

"Не съм се отказала, завършила съм нормално с връстниците ми в училище, ходех понеделник, сряда и петък. След това завърших бакалавър и магистър. Бакалавърската степен "Печат и комуникация". Магистърът ми е реклама и мениджмънт. И сега в момента от един месец ходя на работа в една библиотека в едно училище - 10-то СОУ в "Младост", разказва тя.

Николинка се ражда с един бъбрек и вродена аномалия на отделителната система, но никой не подозира. Диагностицират го лекарите в София, когато тя вече е 13-годишна.

Светлина в тунела семейството вижда след предложената им кръстосана трансплантация от турска клиника в Истанбул. Миналата година те отиват на изследвания и плащат половината сума. Останалите 25 хил. лв. обаче са непосилни за.

"Нито аз, нито баща й, нито брат й ставаме за донори, различни кръвни групи сме, а това е първият показател, за да станеш донор. Чакаме 12 години за трупен донор в България. Но колкото по-дълго човек е на диализа, толкова по-рискован става животът му, защото продължителната диализа започва да уврежда и останалите органи – бял дроб, черен дроб, сърце. Ако се увредят и те, не можем да говорим и за трансплантация.

В момента нейното състояние е много добро и е подходяща на трансплантация. Диализата не е лечение, тя е временно поддържане на живота и трансплантацията е вид спасение за тия хора. Те са млади, имат нужда от нормален живот", споделя майка й.

"Мечтая си на първо място да оздравея, да съм жива и здрава като всички хора, живот и здраве, някой ден да създам семейство и да се реализирам като всеки нормален човек в България", пожелава си Николинка.

Тя не мечтае за много, тя не иска богатства, тя мечтае за нормален живот като всички останали, затова че е учила в България, мечтае да се реализира в държавата, надява се, че ще бъде полезна. Тя не е търтей, тя е човек с нормални мечти.

Тъжно е човешкият живот да зависи от пари, но понякога обстоятелствата го налагат. За рождения си ден Нина си пожелава възможност да плати цената, за да може да живее пълноценно.

Средствата се събират в:

Юробанк България
IBAN: BG90 BPBI 7940 1079 6591 01
BIC: BPBIBGSF
Tитуляр: Николинка Иванова Кадикянова

DMS NINA на номер 17 777 за всички мобилни оператори.

Най-четени
12:00
12:05
Медицински новости с д-р Санджай Гупта
12:30