понеделник - петък, 10:00 - 11:30

Да нямаш дете с церебрална парализа в България

Рейтинг:
0 0
1300 лв дава младо семейство за лечението на сина си на месец, държавата нехае

За разлика от повечето европейски държави, в България липсва цялостна политика и социална ангажираност спрямо децата с различни увреждания. Родителите изтъкват, че по-голямата част от тези деца нямат достъп до образование, адекватна рехабилитация и лечение.

Случаят с Галя Христова, чието дете е болно от церебрална парализа, не е изолиран, но е достатъчно показателен.

Рехабилитация, физиотерапия, плуване, логопед. Това са малка част от местата, които Галя посещава ежедневно с по-големия си син Преслав. Той е едва шестгодишен, но вече е преживял седем сложни операции с единствената надежда да проходи. За да има прогрес, заниманията с детето трябва да са ежедневни, а Здравната каса подсигурява само 10 дни рехабилитация. Финансовата помощ от държавата също е крайно недостатъчна, споделя майката. Разходите по детето са около 1300 лв на месец, които семейството все по-трудно отделя.

Преди две години Галя и съпругът й, които дотогава живеят и работят в Испания, решават да се завърнат в България. Причината е здравето на Преслав. Те научават, че у нас специалистите са по-добри от испанските. В Испания й предлагат детето да тръгне на ясла, градина и училище и така да расте в подходяща среда, но Галя преценява, че това ще е за сметка на физическото му състояние и избира връщане у нас.

С наемането на жилище в София изниква друг проблем. Собственикът на апартамента дълго време не им позволявал да се регистрират на адреса. Така най-малкият член на семейството Габриел нямал право да посещава детска ясла. Единствената надежда за младото семейство в момента не е в България, а в Испания. Там техните родители работят, за да им помагат финансово.

На цялостния фон от проблеми младата майка има само едно желание, което се надява да стигне до бъдещите евродепутати.

"Бих искала да си прекарам един 24-часов ден с някой депутат. Нека той да види тук как се случват нещата, как се грижа за това дете. Къде ходим, какво правим, как живее едно такова дете в България и наистина да си направи реална преценка за нещата", казва Галя.

Ако желаете и имате възможност да подкрепите Галя Христова в неравната й борба, макар да не сте депутат, може да сторите това като преведете средства по сметката й:

IBAN: BG16BPBI79231072498301 (в лева)
BIC: BPBIBGSF

Най-четени
В момента:
Виното на Новия свят
15:00
15:15
Дневниците на Южния Тихи океан
15:30
Виното на Новия свят
16:00