понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Чиновници блокираха цяло село от престараване

Рейтинг:
10 1
Вместо да ограничат движението по стар мост за тирове, го затворили изцяло

120-годишен мост на река Искър, ремонтиран съвсем наскоро с европейски пари, аварира и затвори пътя Червен бряг-Кнежа.

Предизвестеният инцидент откъсна село Чомаковци от общинския център и принуди училищните автобуси, другите превозни средства и хиляди хора да обикалят 30 км повече по околни маршрути, за да отидат на работа, лекар или училище.

Куриозното е, че аварийното затваряне на пътя е резултат от престараване на чиновниците в общината и областния център, твърдят местните хора. Според тях проблем са създавали единствено тежките тирове, защото мостът е построен в края на XIX век за волски коли и каруци, а не за автомобилни динозаври от XXI век. Пътните служби наистина опитали със знак да забранят движението на тировете, но никой не го спазвал. Затова се стигнало до тотално затваряне. 

Местните с почуда наблюдават драмата около затварянето на моста, който откъсва селото и от обработваемите земи и пасища на десния бряг на река Искър.

Кметството в Чомаковци се чуди защо мостът не е бил ремонтиран заедно с пътя Кнежа-Червен бряг, който е от републиканската пътна мрежа. Сега никой тук не знае  кога ще започне и завърши аварийният ремонт.

Като капак на всичко, върху моста е стоварена камара от 10 т камъни, за да се спре нелегалното преминаване. Но този товар увеличава риска конструкцията просто да рухне преди ремонта.

Докато административните шапки в Червен бряг, Плевен и столицата се наумуват, жителите на селото се молят да не се случва пожар или спешна нужда от медицинска помощ. Защото общинската пожарна и Бърза помощ от Червен бряг официално са уведомили кметството да не разчита на тях, а да търси пожарна и линейка от град Кнежа на пет пъти по-дълго разстояние.

Най-четени