понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Букви на 7000 години

Рейтинг:
2 0
Паметник на първата писменост в световната история се издига в центъра на село Градешница
Тагове:

Има едно малко селце у нас, където празникът на буквите носи особено значение и гордост. Защото там пред повече от 7000 години са живели създателите на първите писмени знаци в развитието на човешката цивилизация.

Паметник на първата писменост в световната история се издига в центъра на село Градешница в община Криводол. Монументът пресъздава знаменитата глинена плочка с пиктограми на повече от 7000 години. Тя е била открита преди половин век при археологически разкопки край селото, ръководени  от ст.н. с. Богдан Николов от Врачанския музей.

Въз основа на тази находка американският професор от български произход Стефан Гайд разчете древната писменост и я обяви за световна сензация.

Паметникът на първите писмена е издигнат с дарения и цялото село се гордее с него, а любимият рефрен тук е: "И ний сме дали нещо на света" и не само на вси славяни, а и на цялото човечество букви да четат.

Защо обаче местните хора не използват този уникален артефакт, за да привличат туристи към голямата находка? Въпросът е риторичен и за сетен път показва, че ние не умеем да правим културен туризъм и забравяме родните места, от които идват големите съкровища на България.

Най-четени
В момента:
02:00
Уикенд
02:20
Порталът
02:30