понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Болничната помощ може да спре

Рейтинг:
0 0
Ако не се вземат спешни мерки, има опасност болниците да спрат работа

За огромните проблеми в българската здравна система разговаряха Лара и Влади с главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков и представителят на пациентските организации Пенка Георгиева в студиото на "Още нещо" по NEWS7.

"България е в парадокс - нито лекарите, нито медицинските сестри, нито пациентите са доволни от действащата здравна система и въпреки това липсва политическа воля за разрешаване на проблемите", заяви д-р Ленков.

"НЗОК може да фалира, а това може да бъде изключителен удар за здравната система. На карта е поставено бъдещето на страната. Политиците трябва да разберат, че всеки пробив в здраваната система се заплаща с човешки животи", допълни той.

Пенка Георгиева обясни и причината, поради която пациентските организации са излезли с писмо, подкрепящи исканията на БЛС. "Здравеопазването не е заплатата на лекаря. Лекарят е стожер на морала в обществото", заяви тя.

Изключително притеснителни са цифрите за задължениета на болничните заведения. Към настоящия момент те са към 200-250 млн. лв, което означава, че до есента системата за болнична помощ може да спре.

"Една от мерките, които предлагаме, е да се възстанови практиката да се плаща пълният размер на детските осигуровки. Това би довело до приходи към 150-200 млн. лв, което би подобрило положението", предложи д-р Ленков.

Най-четени
В момента:
Египетската империя
00:50
05:25