понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Бетонираното село

Рейтинг:
2 0
В Лиляче се хвалят, че имат най-много бетон на глава от населението

След като превзе градовете, бетонът вече навлиза и в селата. Врачанското село Лиляче се хвали, че има най-много бетон на глава от населението. Жителите му твърдят, че няма друго като него у нас, на което всички тротоари да са бетонирани.

Лиляче е прототип на отдавнашния роман на писателя Стоян Даскалов, който е родом оттам и е написал "Село край завод". И днес селото е край каменната кариера на циментовия комбинат в Бели извор и за награда на своята лоялност и търпимост към взривните работи получава безплатен цимент. С него селцето бетонира всички тротоари и дори някои улици, защото асфалтът отдавна вече е скъпа и луксозна стока за скромните кметски бюджети.

Лиляче преживя голямо наводнение преди няколко години и дори бе посетено по време на бедствието от тогавашния еврокомисар Гюнтер Ферхойген. Затова бетонът тук е много необходим не само за гладки тротоари и улици, но и за да се вдигат подпорни стени и да се ремонтират мостовете, разбити от наводнението.

По същия начин циментовият завод в Бели извор помага и на цялата община Враца, като ежегодно дарява стотици тонове цимент за благоустрояването на селата. По този начин се компенсира недостигът на средства за поддържане и разширяване на местната обществена инфраструктура.

Мечтата на хората от Лиляче е бетонът да стигне и за цялостна корекция на реката, която минава през селото, за да се предотврати опасността от ново природно бедствие при висока приливна вълна.  

Най-четени