понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Бесарабските българи казаха: "Не на войната!"

Рейтинг:
16 2
500 наши сънародници въстанаха срещу насилствената мобилизация

Българските институции трябва да подкрепят бесарабските българи от с. Кулевча в Одеска област, които въстанаха срещу насилствената им мобилизация. Това заяви в предаването "Още нещо" по NEWS7 гл. ас. д-р Александър Сивиловски от СУ "Св. Климент Охридски".

Според него трябва да държавно ниво да се вземат мерки, а от друга страна и ние да кажем: "Не на войната!" заедно със сънародниците ни.

По думите на специалисти жертвите от конфликта вече са десетки хиляди. Това са мирни граждани, загубили живота си, от двете страни на конфликта. Той е песимист за развоя на ситуацията и смята, че нещата ще стават все по-лоши.

Гостът коментира и клип, който българите от Кулевча са качили в интернет. На кадрите се вижда острата разправа между тях и украински офицер, призоваващ в центъра на селото годните за военна служба в армията.

"На бандеровците не е достатъчен геноцидът срещу нашия народ за последните 25 години. Не им стигат и политически убийства на българите. Никога няма да забравим нашите герои Милев и Николов, изгорени в Одеса. Днес дойдоха да мобилизират българите на война срещу Донбас. Хората излязоха на митинг и не му позволиха да прочете заповедта", пише в мрежата бесарабският българин Пьотр Рибаков. Той споделя, че хората в селото говорят помежду си на български, а с офицера от украинската армия - на руски.

В драматичния клип, заснет, най-вероятно, с мобилен телефон се чуват най-силно призивите и скандиранията "Не на войната!" от жени и деца.

"Мирните жители нямат нужда от война. Който я е запалил - той да воюва!", надава глас жена сред гневното множество хора в с. Кулевча.

Най-четени
В момента:
14:00
14:35
Медицински новости с д-р Санджай Гупта