понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Бедствията да спрат да са PR за управляващите

Рейтинг:
4 0
При сериозна катастрофа държавата ни не може да реагира адекватно, защото няма необходимия ресурс

Крайно време е бедствията да престанат да бъдат удобен PR за управляващите, които театрално да демонстрират някаква загриженост, а след това да не помогнат на хората да си възстановят нормалния начин на живот.

Във Франция системата за компенсиране на населението при катастрофи съществува повече от 90 години и в нея са натрупани над 4 млрд. евро резерв. Те на практика могат да посрещнат всичко.

Ако при нас се случи някакво сериозно бедствие, държавата не може да реагира адекватно, коментира в студиото на "Още нещо" по NEWS7 Румен Гълъбинов.

Българинът е спестовен и по правило се подготвя предварително за трудности, но това не важи, когато става дума именно за бедствия и катастрофи, защото много е лъган от дребни букви и допълнителни условия.

Във Франция системата е толкова устойчива във времето, защото изплащането на компенсации е фиксирано и безусловно. Застрахователите нямат възможност да избират кои рискове да покриват. Разчита се на солидарността при вноските, които пък са в размер, който е по силите на всяко семейство. Участието е около 95%, обясни икономистът.

У нас също трябва де създаде такъв фонд и да се използва спестовността на българина, за да му се обясни, че е добре средствата, които отделя, да са именно под формата на предвидливост, застраховка при природни бедствия. Не можем да чакаме на държавата, защото тя няма откъде да вземе толкова пари. Примерите от наводнението в с. Бисер и земетресението в Перник са пред очите ни, отбеляза той.

Най-четени
В момента:
Чиста наука
09:10
Чиста наука
10:00
10:10
Липсващото звено