понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Българските кайсии са почти съсипани

Рейтинг:
0 0
Пазарите ни са залени от гръцки, а родните производители бедстват

Неблагоприятните климатични условия удариха тежко кайсиевата реколта тази година. В някои от овощните градини няма да влязат берачи, а на други места плодовете са малко или повредени.

Дори и там, където природата е била по-благосклонна и продукция все пак има, стопаните срещат трудности с реализацията й – въпреки неподражаемите вкусови качества на родната кайсия.

Пазарът е много труден, Гърция има свръхпроизводство и на нашите борси и по пазарите влиза много евтина гръцка кайсия. Нашите комбинати пазаруват тази година почти на 100% от там.

Големите градове София, Пловдив, които пазаруваха от нас, на практика не идват, защото на тях им е по-евтино да отидат да го вземат на палет, на цена, доставена от Пловдив, отколкото да дойдат до тук. От Южна България почти никой не идва за кайсии и на нашите пазари и тържищата на България съм сигурна, че няма и 5%, казват производителите.

Хората обаче допълват, че най-много го мъчи липсата на подпомагане от страна на държавата в кризисни години като настоящата.

Най-четени
В момента:
Липсващото звено
23:00
00:00
Галактически пътеводител
00:50