понеделник - петък, 10:00 - 11:30

България е в дъното на ЕС по продължителност на живота

Рейтинг:
1 0
Средно в Европа живеят по 80 години, най-дълго - в Испания, Италия и Франция

74,5 години е средната продължителност на живота в България за 2013 г. Това ни поставя на едно от последните места в Европейския съюз (ЕС), като с по-висока смъртност от нас са само Литва и Латвия, коментира в предаването "Още нещо" по NEWS7 Магдалена Костова, началник на отдел "Демографска статистика и регионални данни" към Националния статистически институт (НСИ).

Средната продължителност на живот в ЕС е 80 години, а най-дълго живеят в Испания, Италия и Франция. Веднага след тях се нареждат скандинавските държави.

Много са факторите, които оказват влияние на продължителността на живота ни, като сред най-важните е социалният статус – колкото по-висок е той, толкова по-дълго живее човек, заяви Магдалена Костова. Доходите, образованието, заетостта и състоянието на здравеопазването и здравната ни система също имат важна роля.

Не трябва да се пренебрегва и качеството на живот като цяло – има огромно значение с какво се храним, дали сме подложени на ежедневен стрес и дали се движим достатъчно.

Най-четени
В момента:
Тайни от миналото
08:00
08:10
Океанско приключение
09:00
09:10
Южният Пасифик