понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Абитуриентите се потят над Вапцаров

Рейтинг:
4 2
Резултатите от матурата по български език и литература стават ясни до 9 юни

Зрелостниците на националния държавен изпит по български език и литература ще трябва да пишат аргументативен текст върху стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров. Темата беше изтеглена в 5 ч. тази сутрин в Министерството на образованието и науката и определено изненада зрелостниците. Повечето от тях посочиха като свой фаворит Елин Пелин в анкета на репортера ни Боряна Цветкова.

Решен чрез жребий представител на медиите натисна клавиша на компютъра и избра варианта на комбинация за матурата. Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова утвърди изпитния вариант и подписа заповедта за скалата за преобразуване на точките в оценки. Тя увери, че няма да има съществена разлика спрямо предишни години.

Самата матура започна в 8:00 ч., когато бе съобщен вариантът, и ще продължи 4 астрономически часа. Зрелостниците трябва да пишат с химикал с черен цвят. Те нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита. Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до 9 юни 2014 г.

Освен абитуриентите на изпит днес се явиха и седмокласниците. Те бяха препитани в националното външно оценяване по български език и литература. То е от две части. Първият модул продължи един час и включваше 25 тестови задачи, а вторият модул е 90 минути и за него учениците трябваше да напишат преразказ по непознат текст с дидактическа задача.

Най-четени
21:00
Топ Гиър САЩ
22:05
Еволюцията на огнестрелните оръжия