понеделник - петък, 09:45 - 12:00

"Зен арт" – вярно с оригинала

Рейтинг:
0 0
Технологията, изобретена от художника Красимир Тодоров, изследва киберпространството
Тагове:

Какво се крие зад фасадата на един исторически паметник или шедьовър на световната култура? Онова, което не можем да видим с просто око, се разкрива чрез прилагането на съвременните технологии, които комбинират възможностите на лазера и компютъра. Как се случва това, разказва изобретателят на една все още малко позната оригинална българска технология със световно признание - "Зен арт".

Иновативната българска технология, изобретена от художника Красимир Тодоров, изследва киберпространството. Тя превръща всяка триизмерна форма в цифров компютърен модел и може да я пресъздаде в произволен размер и материал като точно копие на оригинала. Това позволява тиражиране на всички шедьоври по света и превръщането им в широко достъпни масови чудеса за съвременните хора. Поредното, но не последно предизвикателство за автора е сканирането на първия паметник, издигнат през 1890 г. в чест на Христо Ботев.

Идеята е компютърният модел на първия български паметник да се използва за провеждането на младежки симпозиум по скулптура. Целта е той да се изработи от хартия в многократно увеличени размери, за да се види как ще изглежда редом с новия огромен паметник на Войводата от 1964 г.

Любопитно откритие е извадил на бял свят и опитът за сканиране на храм-паметника "Александър Невски" в София.

"Когато говорим за новите технологии, тук има технология, която се казва "геоскан" и дава възможност с висока резолюция да се свалят обекти, които са недвижими паметници, сгради и съоръжения, които трудно можем да ги обхванем с нашето съзнание. Но когато ги обработим като триизмерни модели, техните сечения представляват уникална система.

Например с моите колеги "разрязахме" на парчета "Александър Невски" и се оказа, че всеки един от слоевете, които разглеждахме, беше кръст. И мисля че самият Померанцев не е имал възможност да погледне така своя труд, своя проект и по никакъв начин не е предвиждал това в създаването на проекта. Но неговата мисъл, неговата идея явно е прескочила времето и в момента ние наблюдаваме неговата гениалност", обясни Тодоров.

Художникът вече е директор и на новосъздаден Институт за модерни изобразителни технологии в Москва. Тепърва неговата технология "Зен арт" ще сбъдва мечтата на древните алхимици, като пресъздава от хартия великолепни копия на всички златни съкровища от човешката история.

Най-четени
В момента:
Египетската империя
00:50
05:25