понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Защо земеделието буксува?

Рейтинг:
0 0
Ще спрат ли офшорките и спекулантите да завземат териториите на българските земеделци?

Еврофондовете за подпомагането на земеделието са мощна притегателна сила за най-различни спекуланти, които обаче нямат за цел да развиват земеделие, а да печелят пари. Лошото в случая е, че евросредствата не отиват по предназначение – при земеделските стопани, които наистина имат нужда от тях.

Друг проблем е собствеността върху част от земята от офшорни компании с неясни собственици. Това създава предпоставки за най-различни имотни и финансови спекулации, които нямат нищо общо с развитието на българското земеделие. От друга страна враждебността на мнозинството българи срещу идеята чужденци да имат право на собственост върху земеделските земи затруднява процеса на интеграция на нашето земеделие с европейското.

Темата беше разгледана в днешното издание на рубриката "Защо?" с Нора Стоичкова. Неин събеседник беше председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни проф. Светла Бъчварова. По думите й се предвиждат промени в законодателството, които целят земеделската земя да се обработва и да може да бъде групирана за подобряване ефективността на производството.

Друг проблем, който ще бъде решен, е този с достъпа на животновъди до пасища и ливади – вместо на много от земите са предоставени на фирми, които нямат нищо общо със земеделието, но източват пари от евросубсидии. В новия програмен период на ЕС 2014 – 2020 г. са въведени нови критерии за получаване на субсидии и по-голямата част от приходите на фирмите трябва да идват от земеделска дейност. По този начин компаниите фантоми ще отпаднат, заяви проф. Бъчварова.

Най-четени