понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Защо закриваме ядрената си енергетика?

Рейтинг:
3 0

Темата на днешния брой на рубриката "Защо" с Нора Стоичкова по NEWS7 e: "Защо закриваме ядрената си енергетика?".

Кабинетът Орешарски дойде на власт с идеята за рестарт на АЕЦ "Белене", но вместо това стартира проект за строеж на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". С технология на "Уестингхауз" и както стана обичай напоследък – под стрес и силен геополитически натиск. Вероятно с идеята да задоволи всеки интерес. Но кабинетът Орешарски, както и всяко българско правителство, воглаве с държавния бюджет, са едно временно и недостатъчно финансово обезпечено творение, в сравнение с мощните парични потоци, които генерира ядрената енергетика. Един концерн като Уестингхауз или Росатом, взети заедно, прехвърлят не просто БВП на България, а и за години напред. Зад тях стоят империи, как малка България с още по нищожния си във всяко отношение кабинет ще може да се мери с тях? На думи, това е възможно, но на практика парите въртят света. Тежестта на този израз все още не намира разбиране у нас, проблемът ни е, че и управляващите не го разбират.

Ето един пример – въпреки пушилката миналата есен, българската държава в лицето на НЕК все още не е прекратила договорите с архитект-инженера по АЕЦ "Белене" - Уорли Парсънс. Единственото, което са направили, е да поискат да се прекрати договорът с консултанта, но дотам. Причината е, че НЕК трябва да плати милиони неустойки на консултантите. Договорът е създаден по стандартите на FIDIC и в момента тече процедурата по прекратяването му. Вече са на предпоследния етап. Тече и някакъв опит за помирение на двете страни. Според наши източници обаче спорът между НЕК и "Уорли Парсънс" ще стигне до Арбитражния съд в Париж. За едни 300-400 милиона евро, ако смятаме правилно. Но дори и да сме сбъркали цифрата, има още нещо - НЕК от 2009 г. отказва да плати и лихвата по забавени плащания към консултанта, суми, които ще бъдат включени към иска.

Да припомним, че имаме висящо арбитражно дело за 1,5 милиарда евро в Париж и като съберем сумите от двете дела – ето къде ще отидат 2 млрд. Евро – цената на единия хилядник за АЕЦ "Белене". Защото не може да продължаваме по този начин – започваме голям проект, по който е ясно, че ще има големи харчове и спираме след някоя и друга година. Но вече сме хвърлили няколко милиарда. Безотговорно поведение на политици с хоризонт от четири години, сложени на нивата си на тотална некомпетентност, неносещи абсолютно никаква персонална отговорност.

Ето, това е причината за провала и на АЕЦ "Белене" и на "Южен Поток". 7-и блок на Козлодуй просто ще затвърди традицията на големите енергийни провали на демократизираната ни България.

Гост по темата на Нора Стоичкова беше председателят на Булатом Станислав Георгиев. Той представи своята визия за бъдещето на ядрената енергетика в България.

Най-четени
09:30
Уикенд
12:00
12:10
Египетската империя