понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Защо трябва да избираме между ГМО и пестициди?

Рейтинг:
0 1
Потребителят е изправен пред невъзможен избор за своето хранене

Темата на днешния брой на рубриката "Защо" с Нора Стоичкова по NEWS7 e: "Защо сме изправени пред невъзможния избор ГМО или пестициди?".

Във все по-голям проблем за човечеството се превръща неговото изхранване, предвид непрекъснато нарастващото население на планетата.

Именно за задоволяване на тази потребност се създават и т.нар. ГМО храни.

"В България не е разрешено култивирането на ГМО на територията на страната. Така е направена закановата уредба, че не е възможно отглеждането на такива организми, дори и за опитни цели", заявява главния експерт в Българската агенция по безопасност на храните Любина Донкова.

Тя допълни, че културите, в които най-често се използват такива организми са соята, царевицата, рапицата и захарното цвекло.

"Ако трябва да избирам между ГМО и пестициди, бих избрала пестицидите. Те са вредни, но само, ако са надвишени определени нива", допълни експертът.

"Със сигурност ще предпочета пестицидите. Първо, защото присъстват в производството от десетилетия, а и защото информацията, която имаме за тях е по-точна и по-конкретна", категорична е проф. Донка Байкова от Медицинския университет в София.

Безспорно има резултати за въздействието на ГМО, но те все още не се приемат за общовалидни.

Проф. Байкова уточни, че гените, които се вкарват в конкретната храна имат своите активатори, които правят продукта устойчив. А с тези допълнителни химически вещества видоизменят даже чревната флора на човека и я правят с различна жизнена функция, което е притеснително. По този начин самите бактерии в чревната флора стават алергени, а и са резистентни към антибиотици.

Най-четени
В момента:
Тайни от миналото
07:00
07:10
Тайни от миналото
08:00
08:10
Океанско приключение