понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Защо кризата в Украйна няма лесно решение

Рейтинг:
6 1
Взривът на тръбопровода в Полтавска област - атентат или инцидент

Днес тема на рубриката "ЗАЩО?" с Нора Стоичкова бе кризата в Украйна и взривеният вчера тръбопровод в Полтавска област. Кой има интерес от такъв атентат и защо кризата се задълбочава с всеки изминал ден.

Властите в Киев са силно критикувани, че не поддържат достатъчно добре газопреносната си система. Непредизвестеният газов взрив обаче повдига поне два въпроса – случаен ли е този атентат или е поръчка.

Вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков побърза да заяви, че става дума за диверсия, която била "поредният опит от страна на Русия да дискредитира Украйна като партньор в газовата сфера".

От друга страна, веднага след взрива Путин е разговарял с колегата си Петро Петрошенко и днес следобед украинският президент едностранно прекрати бойните действия в източната част на страната, с което се дава възможност на сепаратистите да се разоръжат, а "наемниците да напуснат страната". Независимо от добрата воля за прекратяване на огъня, конфликтът няма лесно решение.

Съществува конспиративна теория, че основната причина за днешното развитие на ситуацията в Украйна е гигантският външен дълг на САЩ - 17 трилиона долара и това изправя цялата финансова система на САЩ на ръба на пропастта. За ликвидирането на дълга и стабилизацията на финансовата система на САЩ е нужен нов пазар и нови енергийни ресурси, съпоставими с американските. Европа е единствената, която може да поеме този удар, но за целта нейните икономики трябва да бъдат разрушени.

Американските специалисти са разработили подробен план за педантичната дестабилизация на Европа. Първият етап от този план е Украйна и разрушаването на традиционните газови връзки между Русия и Европа. При ескалация на днешния конфликт и продължаване на войната до една година цената на газа ще се вдигне с 50%, което директно удря по конкурентността на европейските стоки. В този случай САЩ ще увеличат износа си за Европа и така ще решават финансовите си проблеми.

От тази теория излиза, че най-големите печеливши от конфликта в Украйна не са нито Русия, нито Европа, нито дори Украйна. Печеливши са само САЩ.

В студиото, за да коментира тази теория и кризата в Украйна, гостува Пламен Пеев - международен редактор на TV7 и NEWS7.

Най-четени
В момента:
Липсващото звено
19:05
Мегастроежи