понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Варна и Добрич трябва да се борят с комарите

Рейтинг:
0 0
Насекомите са преносители на опасната Нилска треска, а след наводненията ще плъзнат по хората

След потопа във Варна и Добрич ще се появят локви и заблатявания, а след тях и комари. Те носят най-голямата опасност за местните хора и помагащите доброволци, и са основното, с което властите трябва да се борят. Това заяви д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести.

Специалистът обясни, че борбата с комарите е изключително важна – общините трябва да пръскат срещу тях, а семействата да се обезопасяват с препарати и да се мажат с репеленти, когато са навън.

Знайте, че комарите хапят и през дрехи, дори през дънки, затова носете два пласта по-леки дрехи. Ухапването от комар може причини Нилска треска, а лошото е, че пикът на тази болест е в началото на есента. Ако не се установи навреме, тя може да доведе до оток на мозъка, заяви още Кантарджиев.

Зараза на морската вода с хепатит А е силно преувеличено твърдение. Човек може да се заради от морска вода, но вероятността е много малка, защото в морето водата се разрежда бързо, а слънчевата светлина убива вирусите. Случаите на зараза от солена вода са изключително редки, заяви още специалистът.

Той посъветва доброволците във Варна и Добрич задължително да имат дезинфектанти, с които да третират кожата си, ако получат някакви повърхности наранявания в процеса на работа. Задължително е още миенето на ръцете преди хранене и спазване на хигиена за дрехите и обувките, с които се работи.

 

Най-четени