понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Ваксините свършиха отново

Рейтинг:
0 1
Имунизират само новородените, връщат по-големите деца

Поредна криза с ваксините. Здравното министерство забрани реимунизацията на малки пациенти заради недостиг на ваксини. Причината – няма желаещи да ги доставят. Наличните количества ще стигнат за два месеца, твърдят от ведомството. През това време ще се имунизират само новородените, на които медикаментът се поставя за първи път.

В 9-а поликлиника все още има останали количества ваксини. Лекарите обаче не се наемат да прогнозират докога ще стигнат и какво ще стане след това.
Те са започнали вече да връщат по-големите деца. Наредено им е да ваксинират само новородените.

Този факт ги притеснява,
защото всяко забавяне прави ваксината по-неефективна.

В лекарския кабинет на д-р Николова, все по-често има запитвания и от притеснени родители. Възможността лекарството да се купи от свободния пазар, обаче не е приемливо, въпреки че ще даде възможност ваксината да се постави в срок. Според медиците, неправилното съхранение крие още повече рискове.

Медиците припомниха още един проблем – приемът в детските градини и яслите е забранен, ако детето няма поставени всички ваксини.

Още в началото на септември, при последния прием в забавачниците, ръководствата били информирани, че заради проблеми с ваксините, трябва да пренебрегнат изискването. Междувременно, от здравното министерство заявиха, че до две седмици се очаква да стартира нова обществена поръчка. Ако отново не се явят кандидати, министерството ще стартира процедура по директно договаряне с доставчиците. Миналата година, при поредната криза с ваксините, служебният министър Мирослав Ненков прибягна именно до този вариант. Бяха доставени 90 хил. ваксини. Защо проблемът отново стои, не разбрахме. От здравното министерство отговориха, че единственият техен представител, който може да коментира казуса пред медиите, днес е ангажиран.

Най-четени
В момента:
12:00
12:05
Уикенд
12:20
Порталът
12:30