понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Уникален метод спаси мъж с масиран инсулт

Рейтинг:
5 0
Лечението е комбинация между инвазивна кардиохирургия и лазер

Екип от български лекари излекува напълно мъж с тежък масиран инсулт. Преди да постъпи в лечебното заведение, пациентът бил в критично състояние. Решаващи в случая се оказали не само бързата реакция на нощния екип, но и иновативния метод на лечение, който приложили.

Д-р Милко Ковачев постъпил в болницата по спешност, след като се почувствал зле. Линейката дошла почти час след като близките му се обадили. Въпреки това, лекарите успели да го транспортират навреме – в подобно състояние, първите 4 часа са решаващи. След тях, състоянието е почти необратимо, категорични са медиците.

Тъй като състоянието на пациента започнало да се влошава, лекарите приложили най-модерния в момента метод за овладяване на инсулта. Лечението всъщност е комбинация между инвазивна кардиохирургия и лечение с лазер.

След като инжектирали специално лекарство, което да разреди кръвта на пациента, започнали да третират с лазер мястото на главата, където бил заседнал тромбът.

Целта на лазера в случая е да помогне на лекарството да навлезе в клетките по-бързо и по-дълбоко. Следователно – да разбие тробма по-лесно. В резултат на манипулацията, д-р Милко Ковачев вече е излекуван.

Конкретният начин на лечение набира все по-голяма популярност заради високия процент на излекуваните пациенти. Тъй като изисква специална апаратура и обучени кадри обаче, все още не се практикува навсякъде.

По данни на Световната здравна организация годишно от мозъчен инсулт заболяват 15 млн. души в света, от които 5 млн. умират и 5 млн. остават трайно инвалидизирани.

По данни на Евростат, България има една от най-мрачните демографски картини сред страните в ЕС. В края на 2008 г. страната е в челните места по смъртност от мозъчни инсулти – от тях умира всеки пети-шести мъж и всяка четвърта-пета жена у нас.

Най-четени
В момента:
05:25
06:00
Невероятният мозък