понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Стероиди на килограм съсипват тийнейджърите

Рейтинг:
0 1
Момчетата искат да постигнат бърз релеф и се тъпчат с вредната химия

Над 16 млрд. лв. е световният оборот от продажба на анаболи в световен мащаб. Седем от тях идват от Европа.

Само в Щатите, атлетите, които са опитвали анаболи, са над 3 млн. души, по данни на Службара за борба с допинга. Смъртните случаи, в резултат на коктейл от най-различни медикаменти, остават постоянна константа.

Преди няколко месеца, зад Океана на бял свят излезе поредната подобна история – на 20-годишния Кайл. Дни преди да почине, в резултат на пореден коктейл от стероиди, момчето написа следното във Facebook:

"
Някои от момчетата във фитнеса се оплакаха, че имат белодробна инфекция и не трябва да тренират цяла година. След моите проблеми, наподобяващи инфаркт, инсулти и сърдечна недостатъчност, ми разрешиха да тренирам само след три месеца. Чувствам се като Boss!"

Никой не пое отговорност за това, че момчето е получило медикаментите. У нас лицензираните фитнеси обръщат внимание на проблема – дават информация на бодибилдърите и следят тези, за които имат подозрения, че търсят лесния начин за постигане на релеф и маса.

Не малко обаче са тези, които черпят информация само от приятели, или от статии в интернет, където изобилства от разбирачи. Известен сайт за продажба на анаболни вещества дори предлага наготово схема – какви продукти да се взимат и по колко в доза. Метод, който лекарите категорично отричат.

Сериозни рискове крият и хормоните на растежа и тестостерона, които според лекарите трябва да се приемат само по предписание. Същите тези вещества не се предлагат в аптеката без рецепта.

В интернет обаче, няма нужда от такава. Всичко се продава свободно, с описание за употреба. Доставката отнема до три дни, а възрастова граница за покупка няма.

 

Най-четени
В момента:
06:00
Невероятният мозък
07:10
Чиста наука