понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Спешната помощ част от националната сигурност

Рейтинг:
1 0
Това трябва да стане факт според д-р Станимир Хасърджиев, ако искаме промяна в здравния сектор

Поредни скандали с екипи на Бърза помощ. Какви са проблемите в Спешната помощ у нас и възможните решения. В NEWSROOM разговаряхме по най-наболялата тема в родното здравеопазване с от Национална пациентска организация.

"Спешната помощ не е просто една част от здравеопазването, тя трябва да бъде част от националната сигурност (...) За толкова много години, ние не видяхме едно правителство да покаже, че Спешната помощ е приоритет", категоричен е Хасърждиев.

"Аз тук виждам тотална политическа немощ, за да се убедят колегите в един Министерски съвет, та дори и в един парламент, че с трици маймуни не се ловят и че за да имаме добра поне Спешна помощ трябват сериозни инвестиции..."

Хасърджиев обясни, че няколко са основните неща, които трябва да се променят – заплатите на спешните екипи и лошата организация, която води до редица фатални случаи.

"Истината е, че за да се случи това нещо, трябва наистина сериозен финансов ресурс", посочи Хасърджиев. По неговите думи той трябва да бъде заложен в държавния бюджет и срещу него да стоят ясни ангажименти, както за заплати, така и за апаратура и оборудване,за образование и квалификация, за организация на екипите и пр.

Идеята за парамедиците ще бъде реално в помощ едва след три години, когато се очаква да се дипломират първите специалисти, посочи още Хасърждиев и обърна внимание, че по въпроса с този вид специалисти има и куп правни неуредици като например факта, че те не фигурират в списъка с професии.

 

Най-четени
В момента:
13:30
Пътуване със CNN
14:00
14:05
Пътуване със CNN
14:30
Виното на Новия свят