понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Спасители: Карането извън писта сега е безразсъдно

Рейтинг:
4 0
Рекордът за най-дълго стоял под снега и изваден жив планинар у нас е едва пет часа, признават от БЧК

Карането на ски или сноуборд извън обработените писти в момента е безразсъдно, категорични са от Планинската спасителна служба.

Опасността идва от факта, че на места снежната покривка надвишава метър. В същото време, снегът е мокър, което го прави в пъти по-тежък – съответно вероятността от образуване на лавини се увеличава.

По тази причина най-добрият вариант за любителите на зимните спортове остават обработените и подсигурени писти в курортите.

Ако имате някакви други намерения за излети в планината, е необходима предварителна подготовка. Добре е да се разучи терена, неговите особености, не на последно място, да сте снабдени с добре зареден телефон.

Добър вариант е и така нареченият лавинен уред, който може да спаси живота на изпаднал в безсъзнание, или затрупан турист.

Импровизирани спасителни акции от приятели на пострадалите не е добра идея, ако преди това не се проучи вероятността от вторични лавини.

В тези случаи, спасяването трябва да се остави на обучените екипи, които са длъжни да се отзоват.

Иначе, според статистиката, половината от хората, които попаднат в лавина, загиват на място. За останалите, шансовете за живот намаляват с всяка следваща минута. Рекордът за най-дълго стоял под снега и изваден жив планинар у нас е едва пет часа, признаха от БЧК.

Актуална информация за пътната обстановка и лавинната опасност се публикува и на интернет страницата на Планинската спасителна служба.

Междувременно, лекарите напомнят, че най-податливи на измръзване са крайниците и лицето.

Първите симптоми са парене и щипене на крайниците. Най-добрият вариант е те да се поставят в уред с топла, но не вряла вода.

Целта е тялото да се затопли постепенно, защото рязката смяна на температурата може да доведе до обратен ефект и да засили процесите на изгаряне, категорични са лекарите.

В никакъв случай обаче пострадалият не трябва да консумира алкохол за по-бързо затопляне, предупреждават медици.

Дори няколко глътки от спиртната течност може да влошат състоянието на пострадалия, тъй като разширяват кръвоносните съдове и утежнява увреждането.

Най-четени
05:30
Уикенд
06:00
Порталът
06:10
Историята на 9-ти
07:00