понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Смъртни опасности дебнат в почивните дни

Рейтинг:
0 1
Преяждането и препиването на празници могат да ни погубят

Почивните дни могат да бъдат и опасни, алармира д-р Тотко Найденов. От лекарската си практика той знае, че по време на празници се увеличават рязко случаите на оплаквания от стомашно-чревния такт, бъбреците, инфарктите, инсултите, хипертоничните кризи и ритъмните нарушения на сърцето. Всичко това е следствие от преяждането с тежки храни, прекомерната употреба на алкохол и тютюнопушенето. По време на продължителни почивни дни хората се отпускат и това също е фактор за инфаркти.

Д-р Найденов припомни за блокадата на Ленинград. След снемането на блокадата, хората започват масово да измират от инфаркти и хипертонични кризи - просто напрежението е спаднало.

Обикновено след слетите почивни дни минават поне още 48 часа, докато организмът се възстанови и черният дроб успее да са справи с ударните дози отрови под формата на алкохол и мазна храна.

Другото наблюдение на д-р Найденов е за увеличените опашки пред кожно-венерическите кабинети след продължителната почивка. Съветът му при разходка е да се стремим към по-висока скорост, защото от бавното и отпуснато ходене няма никакъв ефект. С други думи - почивката трябва да е активна, но не само на трапезата.

Наскоро излезе книгата на д-р Найденов "Болестите и сексът на политиците през погледа на един лекар". Той застъпва тезата, че обществото има право да знае здравното състояние и сексуалните практики на хората, които се стремят към властта. Типичният политик у нас има метаболитен синдром - разширена коремна област, повишено кръвно налягане, вероятно и диабет. Преялият с власт обикновено има и любовница.

Най-четени
В момента:
04:15
Ислямът и Западът
05:05
Наука за Светците