понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Сладката вода е на изчезване, а ние я пилеем

Рейтинг:
0 0
У нас, както и в други страни по света, водата продължава да се разхищава безнаказано

Въпреки че над 80% от повърхността на планетата е покрита с вода, на много места тя продължава да не достига до населението.

По данни на ООН над 1 млрд. души са лишени от достъп до чиста питейна вода. Повече от 2,5 млрд. домакинства пък изобщо нямат канализация. В същото време, според доклад на ЕК, един европеец пилее средно до 40 % от водата, която използва.

Макар да няма точна статистика, са правени проучвания, които показват, че годишната консумация на вода от тоалетната чиния на четиричленно семейство достига 52 600 литра.

Стандартните душове пък харчат по 15-20 литра за минута. Литрите, които изтичат в канализацията стават още повече, когато напълним ваната.

У нас, както и в други страни по света, водата продължава да се разхищава безнаказано. Няма закон, който да ни накара да ограничим потреблението. Всичко е на съвестта на всяко отделно домакинство.

Междувременно, различни световни природозащитни организации продължават да алармират, че сладката вода на планетата застрашително намалява.

Оказва се, че човекът е най-големият консуматор на вода. През живота си, изпиваме средно по 30 хил. литра.

Над половината от тялото ни е съставено именно от вода. Доказано е, че при загуба едва на 2% вода от телесната маса, организмът започва да изпитва жажда. При недостиг на 10% се появяват халюцинации. При загуба на 12% човек умира.

Най-четени
В момента:
Красотите на Русия: Валаамският манастир
14:10
Разкази от войната