понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Сеч в Борисовата градина

Рейтинг:
3 1
Въпреки че процедурата по изграждане на трамвайно трасе е замразена, на място текат ремонтни дейности

Секат дървета в Борисовата градина. За сечта в "белите дробове на София" сигнализираха притеснени граждани. В момента тече процедура по обжалване и окончателно решение за изграждането на трамвайно трасе няма, но на мястото вече текат ремонтни дейности.

Освен сеч на дървета, вече текат строителни работи за разширяване на пътното платно.

Според Веселин Кирев от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт, в момента проектът е замразен и не би следвало във връзка с него да се случва нищо. Те питат на какво основание се извършват строителните работи. Протестиращите са категорични, че изсичането на дървета е незаконно, тъй като решение за изграждане на трамвайна линия все още не е гласувано в Общинския съвет. Нещо повече: има становище на омбудсмана на София, който изрично заявява, че на това място не трябва да се строи, докато няма решение.

Ако трамвайната линия бъде изградена, ще бъдат отсечени 403 дървета, изчисляват от Гражданската инициатива. Веселин Кирев разказва, че отишъл на място, за да заснеме изсичането на дървета, получил заплахи от служителите.

Хора, които живеят е района, заявяват, че през Борисовата градина не трябва да преминава трамвай. Те са категорични, че няма да допуснат това да се случи. По думите им решението за изграждане на трамвайна линия не е било обосновано. Не е станало ясно дали и защо трябва да премине по това трасе, каква ще е ползата от него и защо се налага да се засегне част от парка, коментират те.

Според софиянци много по-голяма нужда има от трамвай, който да минава по старото трасе към кв. "Дървеница", за да се получи връзка между трамвайния транспорт и метрото.

Хората се опасяват, че изграждането на трамвайна линия се използва, за да се маскира последващо застрояване на Борисовата градина. Те се позовават на предишни подобни проекти, където уж малка намеса в парка налага промяна на статута на терена, което улеснява последващо застрояване.

Становището на Столична община в лицето на главния архитект Петър Диков е, че след като има толкова силен отпор от гражданите, проектът може и да не се осъществи. Остава отворен обаче въпросът на какво основание на мястото се извършва сеч и се разширява пътят.

Най-четени
В момента:
Световен пътешественик
15:30
16:00