понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Ромката Димитрина се бори и успява

Рейтинг:
2 0
Ромката от Берковица се обучава по програма за медицински сестри и вече работи в едно от най-тежките отделения

Момиче от ромски произход успя да надрасне предразсъдъците и на собствената си общност. Димитрина, която се обучава по програма за медицински сестри, вече работи в едно от най-тежките интензивни отделения в страната.

Димитрина е ромка от Берковица. Признава, че предразсъдъците я съпътстват цял живот – първо, когато родила на 19 без да е женена. След това, когато признала, че ще заминава за София, за да учи.

За разлика от доста момичета от своята общност, тя още от малка знаела, че ще учи. Първо искала да стане лекар, но семейството й нямало пари да й плаща за частни уроци по биология и химия. Това обаче я мотивирало да се подготви сама по етика и право, за да кандидатства за медицинска сестра. Започнала да работи като здравен медиатор в ромската общност, за да събере пари за пътуването до София, където се записала за изпитите.

В момента й остава само една година до завършване. Кара стаж в "Пирогов", в най-тежкото отделение – детската реанимация. Работи и в Клиниката по нервни болести в Александровска болница.

Времето между лекциите, нощните смени и тежките дежурства, Димитрина прекарва във влака. Пътува всяка седмица, за да вижда сина си, който все още е при родителите й. Решена е да го вземе при себе си веднага след като завърши. След няколко години пък най-вероятно ще отиде да работи на Запад – както повечето медицински сестри, които тепърва завършват.

Най-четени
В момента:
Чиста наука
09:00
09:10
Антъни Бурдейн
10:10
Холивуд експрес