понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Пътят към рака – живот против себе си

Рейтинг:
0 0
Натрупването на напрежение води до тежки заболявания, припомни психологът Магдалена Ангелова

"Симптомът не е нещо случайно. Това означава, че този човек щом се е стигнало до сериозно заболяване, което може да му отнеме живота, той дълги години е живеел против себе си." Това коментира в студиото на NEWSROOM психологът Магдалена Ангелова. Във връзка с нарастващия брой на раково болните у нас и появата на онкоболести при все по-млади хора, тя изведе като ключов фактор – стресът.

По думите й, човек започва да се саморазрушава, когато не следва пътя на сърцето си и живее според чужди норми и закони, а собствените си желания. Натрупването на напрежение в тялото и невъзможност да се поддържа тялото и психиката здрави, водят неминуемо до тежки заболявания, посочи психологът.

Ранната диагностика в онкологията е ключът към добрия изход от болестта от своя страна коментира от своя страна д-р Кръстю Тихчев. У българина обаче битува е разбирането, че лечението на онкологични заболявания е непосилно скъпо, поради което търси помощ твърде късно, констатира фактите хирургът-онколог.

Психологът в студиото коментира, че това се дължи на така нареченият "психичен конфликт на нуждата", а не с "психичен конфликт на желанията". Първият е свързан с високи нива на стрес породени от невъзможността да се задоволят базисни материални нужди. Вторият предполага по-малко напрежение, тъй като е свързан само с предпочитания и избор между няколко благоприятни възможности. Именно наличието на силен стрес прави българите податливи на онкозаболявания, убедена е Ангелова.

Д-р Тихчев подкрепи това твърдение, като посочи, че силните духом се справят много по-успешно с тежките ракови заболявания.

"Тези, които имат изключителната мотивация, че ще победят това заболявания – го побеждават".

Тихчев припомни още, че Американската асоциация на онколозите има годишен бюджет 10 пъти по-голям от този на НАСА. Въпреки много средства впрегнати в изучаването на рака, напредъкът е малък поради сложната и комплексна природа на този тип заболявания.

Най-четени
21:00
Разкази от войната
22:05
Историята на 9-ти
22:45
Уикенд