понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Отрязаха домашния суджук от менютата в Банско

Рейтинг:
2 0
Според БАБХ домашно приготвената храна от животински и растителен произход крие рискове за здравето

Без домашен суджук в механите в Банско. Това постанови със забрана Агенцията по храните, според която домашно приготвената храна от животински и растителен произход  крие рискове за здравето.

Според съдържателите на ресторанти и механи мярката е крайна, а последствията ще бъдат явни за бизнеса.  

Банско е популярен сред туристите именно с местните си гозби. Приготвени по домашни рецепти и с продукти от фермата. Тодор Младенов, който е съдържател на механа, не отрича, че контрол е нужен, но въведената забрана трябва да е само към заведения, които внасят приготвена храна отвън, най-често от домашната кухня на механджиите.

Старите механджии в Банско с носталгия си спомнят за времената, когато чеверметата са се въртели пред вратата на кръчмата, а  местните хора са се надпреварвали кой да предложи по-добра рецепта за ястия на гостите си. Днес от старото време е останало само славата, която, за щастие, все още привлича туристите.

Външният вид обаче може да се окаже опасен, смятат експертите. Предлагането на храни, приготвени в домашни условия, е в разрез с Европейското законодателство в областта на храните.

"Този, който приготвя храна в домашни условия, няма как да гарантира нейното качество и безопасност пред клиентите, защото той не е регистриран производител на тези храни. Произвежда ги в домашни условия, а ги предлага в заведения за обществено хранене, където клиентът няма нужната информация, няма нужната гаранция за безопасност и качество на приготвената в домашни условия храни", казва д-р Георги Томов, гл. инспектор в отдел "Контрол на храните" при ОДБАБХ – Благоевград.

От заетите в ресторантьорския бизнес в Банско се надяват въпросът с контролът на домашно произведените храни, предлагани в заведенията им, да бъде подложен на дискусия, като се проучат добри европейски практити в това отношение.

Най-четени