понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Нови доказателства за връзка между ГЕРБ и контрабандата

Рейтинг:
10 4
Близки до бившите управляващи лица са присвоили огромни средства от еврофондовете, твърдят от "Антимафия"

Темата за контрабандата у нас отново стана актуална, след като осъденият по делото "Килърите" Васил Костов-Кеца заговори за мащабите на явлението и замеси в него и бившия премиер Бойко Борисов.

Според Григор Здравков от легия "Антимафия" в думите на Кеца няма нищо кой знае колко изненадващо, тъй като за това отдавна се говори. Той огласи за първи път в ефира на NEWS7 информация за канали за внос на кокаин от Сингапур, които са били разследвани от ГДБОП, но до арести не се е стигнало. Дрогата е пристигала в Сингапур от Южна Америка, където е била поставяна в кашони с климатици. Така с кораби и камиони товарът е бил доставян в Европа, а на границата камионите били лично посрещани от високопоставен служител на МВР,  известен като "Глупака с папките". Здравков не му каза името, но уточни, че е близък с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. По отношение на хероиновите канали, главно действащо лице бил т.нар. "Арабски доктор", който живее в Турция. Той отговарял за малките пратки от по 10-15 кг. Големите пратки от по над 100 кг се контролирал от познатия като Таки наркобарон. Печалбата на килограм била 7-8 хил. евро.

Един от малцината оцелели в този бизнес се казвал Владимир Христов. Неговото име не е известно, тъй като бил много добър. Той се занимавал с логистиката на вноса на кокаин от Боливия в Европа през Африка. Гравитирал към елитния кръг "Вега", който носи името на обществена сграда в района на Студентски град и кв. Червено знаме. Службите попадат на разговор между този човек и т.нар.

Шеф на швейцарския холдинг, който се оказва небезизвестния Митко Каратиста. Броени дни преди да бъде задържан, Христов  напуска България. Той е бил предупреден седмица преди това. Предположенията на Здравков са, че Христов е бил рекетиран от Митко Каратиста за 500 хил. евро за информацията, че предстои ареста му. През 2010 г. е бил установен нов канал за кокаин през Южна Африка, пристанището в Хамбург и Варна, но отново не се стига до арести като аргументите на МВР са, че са искали така да стигнат до края на аферата.
За финал Здравков показа документи, според които е имало покрит сигнал, че близкият до Борисов Касим Дал е свързан с търговия с оръжие.

Свързани с ГЕРБ лица пък стояли в основата на присвояването на колосални суми от евросредствата. От "Антимафия" няма да сезират засега ОЛАФ, тъй като от българската прокуратура са реагирали мълниеносно на сигналите им.

Най-четени