понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Нова опасност от лавини в Банско

Рейтинг:
0 0
Най-опасни са първите дни след снеговалеж

Нова опасност от лавини в Банско. Планинските спасители предупреждават за натрупан сняг, който на места достига до два метра. В рамките на една седмица на два пъти лавина се свлече и уби трима сноубордисти и рани още един.

По думите на спасителите сноубордистите навлизат целенасочено в опасните зони. Експертите предупреждават – най опасни са първите дни след снеговалеж. Поне 4-5 дни след снеговалежа не трябва да се излиза във високата планина, не трябва да се правят маршрути и спускане по склонове, защото всеки склон, който е на 30 градуса и има необходимото количество - над 20 см, е лавиноопасен.

За тези, които въпреки всичко са склонни да рискуват, съветът е да носят със себе си задължителни инструменти.

"Трябва да има една лавинна лопатка, трябва да има уреда наречен пипси, който да бъде включен тогава, когато преминава през лавиноопасен район. Трябва да има съответното защитно облекло, да си слага съответно качулката на дрехите, да затваря дихателните пътища с някаква кърпа, мяска или шлемче, каска задължително трябва да има" – твърди Венелин Петров, ПСС Банско.

Важна е и задължителната застраховка, която в случай на инцидент ще покрие разходите. В противен случай около 600 лв. струва на държавата спасителна операция.

Най-четени
В момента:
04:15
Ледоразбивачи
04:40
Народите на Русия: Помощ от небесата
05:10
3-ти март – Отвоюваната свобода