понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Многодетно семейство иска по-справедлива подкрепа

Рейтинг:
2 0
Според сем. Морчеви държавата трябва да помага с безплатни учебници, спорт, кредити и данъчни облекчения

Родители на пет деца от Бургас призовават правителството да обърне сериозно внимание на законовите и нормативни уредби за помощите и подкрепа на многодетните семейства. Идеите им са не държавата да дава финансови помощи, с каквито често се злоупотребява от малцинствените групи, а да помага с облекчения за учебници, спорт, кредитни облекчения и дори синя зона за фамилните возила.

Семейство на Петър и Марина е шумно, емоционално, многолюдно, модерно и весело. Двойката живее със своите пет деца в щастие и сговор. Петър и Марина са с добри финансови възможности, но имат нови идеи, които биха били от помощ за всяко българско семейство, което има планове за повече членове на семейството си и хубав живот в България – обикновени, прости жестове от страна на държавата.

Така например те предлагат да се осигуряват безплатни учебници за децата, родени след третото в семейството, да имат възможност за безплатни посещения на извънкласни дейности, както и да ползват безплатно паркомясто в синя зона.

Сред предложенията на младото семейство са държавата да предостави повече бази за спорт, за езда, за приложни изкуства. Оказва се, че за техните идеи отговорът е един – "няма нормативна уредба".

Идеите на Петър и Марина са елементарни. Защото искат децата им да бъдат не само добре облечени и нахранени, но и да живеят образовани в България.

Бащата споделя, че след дълъг престой в Германия все пак е избрал да живее в България – където вярва, че един ден условията за живот и отглеждане на деца ще бъдат като тези в развитите европейски страни. Той дава за пример община Бургас, където единствено в България беше взето решение всички семейства с над три деца да имат право на безплатно посещение на училища и детски градини.

По думите на Марина е обидно и унизително кандидатстването за социалните помощи, по-известни като детски добавки. Според нея е неоснователно изискването за доказване на доходи и при положение, че в страната има демографска криза, те трябва да бъдат за всички. Те искат майчинството да не приключва за четвъртото дете на година и половина, а да продължава както при първите три деца.

Сред идеите на многодетното семейство са още паркоместата за многодетни майки да бъдат повече – както тези за инвалиди. И едно от най-важните неща – пълното освобождаване от данъци на семейния автомобил, както и основното семейно жилище на многодетните семейства.

Според Петър е изключително важно многодетните семейства да получават нисколихвени кредити за развитие на бизнеса, което пък от своя страна ще понижи масовата емиграция на млади хора към чужбина.

Семейство Морчеви и техните пет деца могат да набъбнат до по-голям брой. Защото те не само обичат децата, но и искат да се грижат и да помагат на тези, които нямат свое семейство. Двамата мислят следващото им дете да е осиновено.

Освен спортния дух в семейството, те се отличават с неприкрит оптимизъм, който успяват да вдъхнат и на околните.

Най-четени
В момента:
14:10
Световен пътешественик
15:30