понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Метеорити разкриват тайната на живота

Рейтинг:
1 0
Уникални експонати от Космоса се съхраняват в Музея по минералогия

Музеят по минералогия към Софийския университет съдържа уникални образци, част от които отново поставиха темата за зараждането на живота от Космоса. Най-богатата колекция в България обаче съдържа и различни късове от минерали и други полезни изкопаеми, намерени преди повече от сто години. Последният, 45-и образец, е донесен преди седмици.

Метеорити се виждат постоянно. Те са всички онези падащи звезди в небето, които ни карат да си намислим желание, когато ги видим да се носят към Земята.

През 2008 г. обаче един от тях не само, че паднал на нашата планета, а дори станал причина отново да се заговори за теорията, според която животът на Земята се е зародил от Космоса.

Парченце от него е подарен и на Музея към СУ. Това е единственият метеорит, който е наблюдаван от зараждането му до падането му на Земята.

Ентусиастите, които са отдали живота си на издирване на нови експонати, също стават повече, признаха от Музея. Междувременно, основната част от практиката на студентите преминава тук. По време на изпита трябва да знаят имената на поне 200 експоната. Най-новата им страст е да издирват диаманти.

Най-четени
В момента:
Гагарин
12:35
Животът на десантчика