понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Лекари искат премахване на болничните бюджети

Рейтинг:
1 0
Това е излишно усложняване на системата, заяви в студиото на NEWSROOM д-р Николай Болтаджиев

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие нова методика за финансиране на болниците. От април тази година Касата ще определя прогнозните бюджети на лечебните заведения месец за месец, а не както досега - в рамките на година.

Пламен Таушанов - председател на Българската асоциация за защита на пациентите, приветства намерението на НЗОК да може да прехвърля средства от една болница в друга, защото практиката показва, че някои здравни заведения не могат да изпълнят прогнозния си бюджет, а други го преизпълняват с 10-15%. Това доведе до прехвърляне на цели екипи от едни болници в други.

Директорите на болниците обаче дадоха сериозен отпор на идеята за месечно определяне на бюджетите. Техният основен аргумент против е, че от промяната ще страдат пациентите, ще се налага да доплащат за лечението си и дори да бъдат връщани.

Против решението на НЗОК се обяви и д-р Николай Болтаджиев, директор на МБАЛ "Света Богородица", който гостува в студиото на предаването NEWSROOM по NEWS7. Той отстоява позицията, че бюджетите по принцип не са необходими на болниците и трябва да отпаднат, защото излишно усложняват системата. По думите му преразпределението на средствата в здравеопазването може да се прави и без бюджети, защото те така или иначе не се спазват. Плаща се и бюджетно изразходваните, и извънбюджетните разходи, затова бюджетът само натоварва системата, категоричен е д-р Болтаджиев.

Според Иван Димитров – член на Надзорния съвет на НЗОК, решението за новото финансиране на болниците трябва да се обмисли много добре, за да няма ощетени пациенти.

 

 

Най-четени