понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Как се свива качествена пура

Рейтинг:
4 0
Вижте отговора от световноизвестния торседор Херардо Перес
Тагове:

Какво е нужно за направата на качествена пура, колко време отнема и колко струва?

Отговорите на тези въпроси потърси репортерът Габриела Андреева от световноизвестния торседор Херардо Перес, който свива пурите на ръка.

Роден в столицата на Доминиканската република – Санто Доминго, Херардо Перес започва кариерата си като момче за всичко, но вече 20 години професионално е в бизнеса с пури.

"Това е по наследство, баща ми произвежда пури, чичо ми също. Така че нямах много избор. Започнах на 14 години, сега съм на 38. Шеф съм на производство и мастер блендер на компанията", разказва Херардо.

Той има голямо семейство с три деца – две момчета и едно момиче. "Най-малкият ми син живее в Щатите, а по-големият ми син е на 11 години и се казва Джерами.

Той ходи с мен във фабриката, за да му предавам занаята. Иска да върви по стъпките ми, защото е добра работа, заплатата е хубава и има бляскаво бъдеще за този бизнес в Доминикана", допълва Перес.

"Хубавата пура трябва да има хубав тютюн. Нуждае се както от силни, така и от ароматни и добре горящи тютюни, а това е много комплексно и изисква много ръчна работа.

Бизнесът с пури, затова е толкова специален, защото всяка пура минава през ръцете на много хора, преди да бъде изпушена. Бизнес има за всичко, когато е направено правилно.

България нищо, че е малка страна има голям кръг хора, които пушат пури", обяснява брандмениджърът Христо Дундалов.

"Времето, за което един торседор приготвя пура е малко зависещо от размера и формата на пурата. След като се навие сърцевината, тя бива затворена в молда и под натиск седи около час, обръща се седи още половин час и след това се слага увивният лист. За да е готова и трябва поне 2 часа работа", допълва Дундалов.

"Най-големият ми успех достигнах през 2013 година с пурата Ф55, която по-миналата година създадох и миналата година стана номер 2 в света. А в Америка е номер 1, защото там не се продават кубински пури.

През 2011 г. пак бях в топ 20. Последните 4 години, откакто моята компания започна да прави по-висок клас пури от никой станах номер 2 в света, което е много сериозен успех.

И ще продължавам да работя в същия дух, да помагам на компанията да прави добри пури и евентуално да стигна до номер 1", обяснява Перес.

Следващите 3 дни Херардо ще прави демонстрации по завиване на пури в София.

Най-четени