понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Историята на българската азбука оживява в нов роман

Рейтинг:
3 0
"Войната на буквите" разказва за драматичните събития около написването и съхраняването на родната азбука

Писна ми по цял свят да ме питат: "Вие защо пишете на руската азбука с гръцки букви?". Историята за съхраняването, защитата и налагането на българската азбука се оказва едно от най-неразказваните и непознати събития от българската история. Време е обаче отново да си го припомни. Това заяви авторът Людмила Филипова.

Тя гостува в предаването NEWSROOM, за да представи своя най-нов роман "Войната на буквите". Премиерата на книгата ще бъде на 9 юли в Националния исторически музей. В събитието ще вземат участие рицари, принцове, княгини, конници – облечени в автентични облекла, предоставени от музея. На нея ще присъстват и 31 "апостоли на буквите", приели каузата на Филипова. Книгата, работата над която е продължила над три години, излиза едновременно в хартиен и дигитален формат.

България има нужда от кауза и защо това да не бъдат именно буквите, пита тя. По думите й буквите са толкова силни, колкото ние повярваме в тях.

Във време, в което са убивали хора ако не пишат на латински или гръцки, само един народ надига глава и защитава да защити своята писменост – българите. За това уникално време обаче не е разказвано.

Основните събития в романа се развиват през X в. Той започва със смъртта на Цар Симеон. Епохата след "Златния век" е много по-интересна, споделя Филипова – там са трудностите, но и поуките, от които пожем да се вдъхновим и днес.

Най-четени