понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Искат мораториум върху износа на дървесина

Рейтинг:
0 0
От 15 години секторът се владее от политическата мафия на ДПС, твърдят Патриотите

Тримесечен мораториум върху износа на обработена дървесина искат да бъде въведен от Патриотичния фронт.

Трябва да се въведе ред в този сектор, който повече от 15 години се владее от политическата мафия на ДПС, категорично заяви депутатът Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

Министърът на земеделието трябва да започне преговори с представители на дървообработващата, мебелната и целулозна промишленост за сключване на дългосрочни договори за гарантирана доставка на дървесина до края на годината, допълват в искането си националистите.

Те предлагат още правителството да определи режим за износ на дървесина, както и да се задължи Изпълнителната агенция по горите да създадат нормативен режим за недопускане похабяването на дървесина.

Фактът, че в България няма национална политика за възможността за реализация на дървесина на най-изгодни външни пазари създава предпоставки за спекулативни, контрабандни сделки със суровината, твърдят още Патриотите.

Тримесечният срок за този мораториум е много кратък и няма да доведе до конкретни резултати, коментира законодателната инициатива Петко Цветков, координатор Програмни политики в "Зелените".

Според него, най-важното е да се изясни какви са приоритетите за стопанисване на горите, съобразени с желанията на българските граждани.

Мораториумът е само една брънка от всички необходими действия и далеч няма да помогне, убеден е Цветков.

Такива твърдения са несериозни, особено от представители на екологични организации, опонира Байрактаров и допълни, че три месеца е достатъчно сериозен срок за вземане на конкретни мерки.

 

Най-четени
В момента:
02:05
Медицински новости с д-р Санджай Гупта
02:30