понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Харизанов: Наводненията ще зачестяват

Рейтинг:
0 0
Проблем са кражбите от напоителните системи и от енергийната мрежа, твърдят експерти

Седмица след началото на снежното бедствие 400 населени места остават без ток. Причините за това са две – енергийната мрежа не издържа, защото е много остаряла и не се инвестира в поддръжката й. Това заяви в предаването NEWSROOM по NEWS7 Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт.

Той подчерта, че проблемът най-напред е политически, а след това и регулаторен, като има разминаване в позициите на политиците и експертите. Управляващите все нямат ясен отговор на каква база ще се развива енергийният сектор – на социална база или на пазарни принципи. Той трябва да се развива на пазарни принципи, защото така е устроен, допълни експертът. Освен това има текучество на ръководни кадри в сектора.

Той подчерта, че в момента най-важното е да се възстанови захранването на населените места без ток. След това обаче трябва да се изготви устойчива стратегия, за да не се допусне такъв проблем отново, допълни гостът.

Както в енергетиката, така и във водното стопанство голям проблем е ограбването на инфраструктурата, заяви бившият директор на "Напоителни системи" Георги Харизанов. Той подчерта, че в страната има около 300 водоема, като част от тях редовно създават проблеми. Това ще се задълбочава с времето, тъй като хората все повече строят близо до речните корита. Непочистените корита и незаконната сеч са проблем, но трябва да се прави санитарна сеч, допълни гостът.

Най-четени
В момента:
04:30
Секретни мисии
05:20
Из архивите на ЦРУ
06:00
Порталът