понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Флашка в стената

Рейтинг:
1 1
По този оригинален начин обикновени хора могат да си разменят данни като шпиони
Тагове:

Флашка в стената – това новата мода за размяна на файлове, която стана факт в Стара Загора.

Първите флашки, циментирани в стени, се появяват по света преди 5 години. Те са дело на берлинския артист Арам Бартол. За първи път той поставя такава във Ню Йорк,а после и в други градове в САЩ.

Проектът прекосява океана и флашките се появяват в големите европейски градове. Цифровите носители са един вид пощенски кутии фантоми, които могат да се ползват за размяна на информация, като в шпионските филми.

Преди месец за първи път в България, в Стара Загора се появи флашка в стената. Поставил я Атанас Атанасов.

Идеята ми дойде от самия сайт, който е на берлинския артист, от там видях идеята и просто реших и аз да сложа една флашка.

Идеята е да се споделят анонимно между потребители файлове, всеки може да качи каквото иска, съответно да изтегли файлове и така нататък, споделя Атанас.

Засега не много хора знаят за устройството, което е трудно забележимо с обикновен поглед. След като циментирал флашката, Атанас оставил само един тестови файл, в който е описана идеята за свободното споделяне. Признава, че понякога поглежда какво има оставено вътре.

Макар старозагорската флашка да е само 2 гигабайта, на нея е качена доста и разнообразна информация. Например, полезна папка за хакери, как се отварят кодирани wi fi мрежи. Има и красиви снимки и видеоклип от Стара Загора, направен с дрон.

Екипът на NEWSROOM също остави информация във флашката, но каква е тя, ще знаят само тези, които проверят на място в Стара Загора, на ул. "Княз Борис" 15.

 

 

Най-четени
В момента:
Секретни мисии
10:10
Пътят до Рио
11:10
Пътуващи бизнесмени