понеделник - петък, 17:00 - 19:00

500 роми разчистват след наводненията

Рейтинг:
3 1
Център "Амалипе" организира доброволчески групи във Великотърновско и Варна

Десетки роми се включиха в спасителните екипи от началото на бедствието в Добрич, Варна и Великотърновско. Младежите от център – "Амалипе" поеха инициатива да почистят най-сериозно засегнатите участъци след природната стихия.

Двама от доброволците са студенти във Великотърновския университет. Стефан и Николай помогат на десетки пострадали семейства и предприятия в Килифарево и Дебелец още от началото на бедствието. Казват,че за тях най-важна е помоща към хората, а не тяхната етническа принадлежност.

Младежите от "Амалипе" помагат за почистването и на едно от най-тежко пострадалите предприятия в Килифарево. Разочарованието от нанесените щети е голямо, но въпреки това хората приемат помощта им с голяма благодарност.

Над 500 роми от цялата страна се обединяват и вземат участиев в доброволческата акция на центъра за развитие на общността – Амалипе в Добрич, Варна и Велико Търново.

"Наводнението, което сполетя цялата страна е нещо, което мобилизира веднага вълна на солидарност във всички български граждани, включително в ромската общност. Осен това център "Амалипе" чрез мрежата си от училище и от центъра за развитие на общността в момента събират дарения под формата на дрехи, обувки, завивки, заяви Диан Колев, председател на център "Амалипе". Доброволците от центъра са категорични, че акцията им ще продължи докато не бъде изчистена и последната засегната къща.

Най-четени