понеделник - петък, 17:00 - 19:00

БГ фондация спаси стотици животни след бедствие в Сърбия

Рейтинг:
0 0
Домашни животни, останали да охраняват наводнените къщи, бяха спасени от "Четири лапи"
Ужасяващото природно бедствие, което унищожи стотици къщи и остави под вода цели населени места в Сърбия, е било фатално не само за хората, но и за домашните им животни. Българската фондация "Четири лапи" се притече на помощ, изпращайки екипи за три седмици в Сърбия и Босна и Херцеговина. 150 т. концентриран фураж са предадени на пострадалите фермери.

Хората от потопените села се занимават предимно със скотовъдство и в паниката много от тях се опитали да качат свине, кози, овце и кучета на втория етаж от къщите си, с надеждата да ги избавят от удавяне. Уви, дори това не се оказало достатъчно. Нивото на водата достигнало на много места и до покривите.

Главната задача на доброволците от "Четири лапи" била да пренесат оцелелите животни от горните етажи на постройките - някои от тях вече били с фатални травми от ударната вълна и по-късно починали. Евакуираните хора им давали адреса на имотите си, с молба да открият животинките им. Студенти по ветеринарна медицина също се включили в акцията. Те били и едни от най-съпричастните доброволци - отложили сесията си, за да бъдат от полза на мисията.

Хората бяха невероятно благодарни. Никой не се интересуваше от интриги за това откъде идват и как ще се ползват средствата, така както често се случва у нас, коментира Гечев в студиото на "Още нещо". Съселяни и хора от други краища на Сърбия и Босна и Херцеговина, сплотени от трагедията, си помагат един на друг и там, където положението е най-тежко, има проява на най-голяма емпатия и взаимопомощ, отбеляза още той.

Най-четени
В момента:
12:10
Наука за Светците
13:00
13:30
Пътуване със CNN
14:00