Всяка неделя, 00:00 - 00:30

Първата бижутерия е била край Варна

Рейтинг:
24 1
За това красноречиво свидетелстват находки отпреди пет хилядолетия

В поредния епизод на "Мистерии и факти" става ясно, че първата позната в света бижутерия е родена по нашите земи. За това свидетелстват находки във Варненския некропол отпреди повече от 5000 години. Древните умело са съчетавали злато и мед и са притежавали висока технология за обработката им, която съперничи на най-модерните машини от съвременността.

"Освен злато и мед, там са открити и множество ювелирни камъни", казва доц. д-р Руслан Костов от Минно-геоложкия университет в София. Карнеоловите мъниста са фасетирани с по 32 стенички, което е страшно много. Това е 2-3 хил. години преди египетската и шумерската цивилизация. Обработката показва познаването на много напреднала технология. В едно от мънистата пък е открит златен цилиндър с дебелина 0,2 мм - такава презицност са притежавали древните ни предци преди 5,5 хил. години. Друг интересен факт е, че мънистата са с равно тегло - точно 2 карата.

Доц. д-р Христо Воденов смята, че с подобна находка можем да претендираме за една нова културна дестинация, тъй като по нашите земи е намерено не просто поредното златно съкровище, а истинско находище на древно познание.

Не е ясен произходът на всички мъниста, открити край Варна. Част от тях са с произход от близки разстояния, но множеството идват от Средиземноморието, Близкия изток или от другата страна на Черно море. Край Варна е открит и нефритов обект, който е намерен в един от по-ранните три некропола. Любопитното е, че нефритът е любимит камък на китайската цивилизация, но първите такива предмети се появяват в Далечния изток хилядолетия след това.

Тези предмети, както и микробижутерията, показват, че древните са разполагали с машини. Поглед с микроскоп показва, че фасетите са в една посока, което означава, че е използван абразивен кръг, а не става въпрос за ръчна обработка. Грънчарското колело се появява в следващата епоха - бронзовата.

Тенденцията към минимализация и стандартизация са довели до смайващо съвършенство, което по-късно виждаме в други по-големи обекти.


Aliya
Aliya
Ще Ви разкажа за един народ, много древен, най-древният в света, чиято звезда угаснала и заспала дълбокия сън на самозабравата. Но макар и отдавна угаснала, нейният блясък и ярка светлина още пътуват, обикалят Земята и дори и няколко хиляди години по-късно все още са наоколо, за да ни напомнят, че такава ярка звезда някога е съществувала... Звездата на Българите, на Божиите хора... http://aliya.blog.bg/history/2014/02/25/drevniiat-bylgarski-narod-osnovopolojnikyt-na-vedite-aiurved.1242351
Teo
Teo
Аде на сергийкитеее!
Lilith
Lilith
Света, много са малки епизодите, трябва повече време или поне още 3-4, аз лично бих искала да чуя всяка една дума казана от доцентите :) Невероятни епизоди - уникални!!!!! И едно предложение- дайте им реклама по света!!!! Не да ни асоциират с разни етноси, когато говорят за българите, а да ЗНАЯТ кои са БЪЛГАРИТЕ!!!
преглед на всички коментари (3)
Най-четени