Всяка неделя, 00:00 - 00:30

Божият народ – част 3

Рейтинг:
50 2
Тайната на безсмъртието се крие в божествени пропорции

В поредния епизод на "Мистерии и факти" водещата Светослава Рудолф показва доказателства, че нашите предци са разполагали с кода на свещената геометрия. За какво са я използвали? Ще видим и чинията на Ной, открита в Черно море, която е изработена, следвайки модела на магическите числа. В онази епоха хората са ползвали точни пропорции за създаването на концептуални модели на това, което после ще изваят.

Специално за купата на Ной е любопитно, че съотношението между външния и вътрешния диаметър е точно 5:3. За любителите на математическата естетика веднага става ясно, че това са две числа на Фибоначи. Съотношението вътрешния диаметър и този на основата е 10:7. Немислимо е да си мислим, че тези съотношения са се получили случайно.

Италианският математик Леонардо Фибоначи публикува през 1202 г. редица от числа, всяко от които се получава като сума от предходните две, като първите две числа са 1 и 2: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21.Той е научил за тази редица от числа по време на пътешествията си в страните от тогавашния Изток и редицата е била наречена на негово име, защото я е популяризирал.

Логиката на числата е, че следствието (последното число от реда) зависи от предисторията (причините) по конкретния за тази редица начин, а именно: последното число е сума от двете предходни числа. Колкото по-големи са числата от редицата на Фибоначи, толкова отношението на двете последни числа се приближава до "златното сечение". Тази суперидея заляга после в геометричната прогресия и дори в методиката за прогнозиране на цените на акциите. Тези числа са закодирани в гробовете край Варна хиляди години преди всички познати древни цивилизации.

Варненските находки не са най-древните по нашите земи. Открити са и множество други шедьоври от глина като например фигурката на Богинята-майка край Стара Загора. Тези и други интересни факти разказа доц. д-р Христо Смоленов от БАН, според когото чрез спазването на тези свещени пропорции древните хора са черпели енергия от Вселената.

Най-четени