Всяка неделя, 00:00 - 00:30

Божият народ – част 2

Рейтинг:
76 1
Край Варна започва формирането на европейската идентичност

В поредното издание на предаването на Светослава Рудолф "Мистерии и факти" се разкрива тайната на Варненското златно съкровище. То е открито преди 40 години. Учените определят тези уникални предмети като най-старото злато на света.

Всички предмети са от чисто 24-каратово злато. А мястото, на което са открити находките, е било халколитно гробище, датиращо от около 5000 – 4400 година преди Христа.  Ценното откритие е било наречено Съкровището на варненския халколитен некропол, а цивилизацията, на която е принадлежало е наречена "Култура Варна".

Ценната находка представлява най-голямото количество на обработено злато в целия свят, датиращо от 5 хил. години пр.Хр. При разкопките са проучени над 7500 кв. м., сред които са открити 294 гроба с повече от 3000 накити и украшения от чисто злато с общо тегло над 6,5 кг. Епохата, от която е датирано съкровището, е късната каменно-медна епоха. С тези ценни предмети се опровергава схващането до този момент, че най-древния ползван метал е медта. Очевидно е, че заедно с обработването на медни предмети, са се правели и такива от 24-каратово злато, което е било израз на почит към величието и могъществото на древните хора.

При проучването на един от гробовете в некропола са открити два златни бика. По-малкият бик има 45 точки, а по-големият – 56 точки. Уникалното при тези точки е, че тези числа, умножени по ръста на по-големия бик, който е 58,17 мм, се получава височината на Хеопсовата пирамида – 146,5 метра.

Мнозина, които са го гледали, не могат да откъснат поглед от него и то не заради скъпоценния метал, а заради магията, която се излъчва. В него е заложена математика, мярка за висши пропорции. Всичко това става хиляди години преди древна Гърция да започне да се чуди откъде да преписва. Тази още по-древна наука възниква у нас, за да изчезне с големия потоп.

"Край Варна е започнал походът на цивилизацията и формирането на европейската идентичност. Това, което по-късно наричаме индоевропейска общност. Тук се е състояло оцеляването на хората от черноморската Атлантида", разказва доц. д-р Христо Смоленов от БАН.

Кой е първият народ в света вижте в първата част на предаването.


Най-четени