Да напуснеш работа заради индийски танци

Рейтинг:
10 0
Толкова далечната за българите култура променя из основи живота на Катя

Индийската култура, вярвания и начин на живот, които успяла да усети чрез танците, променят изцяло живота на Катя Тошева.

"Преди около месец аз напуснах нормалната си работа, която беше свързана със стоене пред компютър по 8 часа на ден, говорене по телефон, обучение на хора да работят със софтуер и т.н. - материя, която преди беше всичко за мен.

Отивах със страхотно желание на работа. Постепенно това започна да се изхабява като емоция и започнах да търся нещо друго. Случиха се нещата с танците и в един момент това огънче така се разгоря, че беше невъзможно вече да стоя по 8 часа пред компютъра и да правя нещо, което реално не носи нищо на душата ми", споделя Катя.

Тя разказва, че може би има две неща, които в един момент са се събрали като център на промяната в живота й. Едното са индийските филми – впечатлиха ме с цветовете, с емоциите, с всички тези женски неща, дрънкулки и светещи накити, признава Катя.

Харесаха ми и танците специално, защото в тях хем я има тази лека закачка, лек флирт, но няма пошлост. Някак всичко е по-лежерно и наивно. Другото нещо беше йогата, допълва още младата жена.

Това древно учение влиза в живота на Катя преди много години, когато тя среща и голямата си любов. Той я запознава с учител по йога и така започва всичко.

"Започнах да се интересувам повече за културата, за вярванията. За този стремеж към отдръпване, за наблюдение на събитията. Да не се вкарваме толкова емоционално в тях. Да бъдем малко по-балансирани. Така от йогата и стремежа да изживея красотата на индийските танци, потърсих къде и как бих могла да го направя. Стигна се до това, че сега се занимавам с два стила индийски танци", щастлива е Катя.

В Индия има различни стилове танци. Oсновните са три – фолклорни, класически и модерни. Катя изучава т. н. боливуд стил, който е познат предимно от индийските филми. Освен това изпълнява и класически стилове, които в древността са имали чисто религиозна функция и са се изпълнявали само в храмовете като молитва към боговете или разказ за тях. При тези танци всяко движение има скрита символика, за да се превърне танцът във философия, театър и дори пантомима.

"Никога не съм се занимавала преди това с танци. В началото се чувствах като дърво. Изобщо не можех да постигна тази грациозност, която гледах. Обаче в един момент осъзнах, че тази грациозност не може да бъде изкарана от тялото ми, ако вътре в него не гори някакво огънче, което да я накара да избухне. Така започнах да търся огънчето и да му позволявам да се разгаря", казва с усмивка младата жена.

"Западното мислене е много свързано с материалното. Не можем да знаем как няма да знаем какво ще се случи утре, как ще бъдем подсигурени. Всички искаме да си имаме апартамент, кола и т.н., но това ли е нещото, което ни прави щастливи? Реших, че мога да си позволя да поживея малко ден за ден. Просто да изпробвам този начин и да видя. Сега просто чакам да видя какво ще стане аз съм сигурна, че ще се случи нещо хубаво."

 

Най-четени
В момента:
Еволюцията на огнестрелните оръжия
07:10
Чиста наука
08:10
Чиста наука