Добрич на протест срещу високи сметки за вода - 1 част

Рейтинг:
11 7
1272 2
Абонатите покриват над 80% загуби на ВиК

Добрич излезе на протест срещу скъпата и некачествена вода и високите такси за смет. Хиляди жители на областта се събраха на площада в града, за да обявят несъгласието си да плащат високи суми за елементарните битови нужди. Фирмите тук плащат по 3 лв. за кубик, а за гражданите тарифата е 2,82 лв.

Причината е, че има около 80% загуби при транспортирането на водата от Шабла до Добрич, каза общинският съветник от БСП Владимир Калчев. Вече се работи по осъществяването на проекта за водния цикъл, допълни съветникът от "Коалиция в повече" Милко Пенчев.

Друга причина е, че монополите са немарливи и не прехвърлят партидите от един собственик на друг. Така се начисляват големи сметки на хора, които реално не са ползвали. Подобен е случаят с Веска Петрова, която бе наказана година и половина без вода на чешмата. Жената се нанесла в общинско жилище, където преди това имало ромско семейство. Предишните наематели не плащали за консумираната вода и дори крадяли, а след това "ВиК" поискали непосилна сума от Веска Петрова. Проблемът на жената бе решен след година и половина ходене по мъките след намесата на екипа на TV7.

Сметките са високи и заради това, че много ромски семейства крадат, а ползваната от тях вода се начислява на останалите абонати, допълни репортерът Миглена Георгиева.

Хората на площада в Добрич обясниха, че плащат неправомерно висока такса за смет. Причината е, че през 2008 г. не започна строителството на завод за преработка на боклук. Според Венелина Бербенкова, председател на клуб "Екоравновесие" тогава са поискани милиони като рушвет за започване на строителството. Сега предстои изграждане на депо за преработка на боклука, друго ще бъде рециклирано.

Момчета и момичета, дошли специално за "България без цензура" от Шумен, заявиха, че монополистите си купуват партии и затова цената на тока и водата не може да падне. Юристите на TV7 обещаха да изготвят жалба срещу неправомерно високите суми, които местните хора плащат за вода.

Пепа Рашева пък разказа за съвместни протести от страна на българи и румънци срещу добиването на шистов газ. Ако някъде се добива газ по този метод, се отравя водата и в съседните страни, предупреди екозащитничката.

Мъж се оплака, че заведенията в града не спазват работното време и пречат на хората да спят през нощта. За нарушаването на Наредбата за обществения ред никой не можа да даде отговор, тъй като кметицата на Добрич отказа да участва в предаването.

Бел. ред. След края на предаването получихме съобщение от пресцентъра на община Добрич, че кметът Детелина Николова не е участвала в предаването, тъй като в момента е в платен годишен отпуск.

Змии пъплят в добричкия квартал "Балик" - 2 част

добави коментар
Тотев
Не искаме да виждаме тази продажна подлога на Станишев по телевизията-Бареков!!!Не искаме Бареков-тази мутра от ефира да насажда омраза между хората!!!Не искаме Главчо Бареков който рязко обърна палачинката да се явява по площади със скъпи сцени и студиа и да забогатява още повече на гърба на бедния ни народ!!!
Анонимен
Жител съм на гр.Добрич и живея в кв.Балик поне в тази час от квартала в който аз живея е чисто,а там където се жалват,че е мръсно мога само да кажа,че тези боклуци не падат от небето,а летят от терасите на живеещи в блоковете и това е проблем не само за квартал Балик а за всички градове в страната.
преглед на всички коментари (2)
програма на турнето
Май
23.05
Видин
30.05
Монтана
31.05
Русе
Юни
05.06
Варна
06.06
Добрич
13.06
Враца
14.06
Благоевград